You are currently viewing Έγκριση Χρηματοδότησης ‘Εργου DIONYSOS στα πλαίσια της πρόσκλησης PRIMA NEXUS

Έγκριση Χρηματοδότησης ‘Εργου DIONYSOS στα πλαίσια της πρόσκλησης PRIMA NEXUS

Το AgrEconLab βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση το έργο με τίτλο: «Operational adaptation Nexus-based systems solutions in Mediterranean» και ακρωνύμιο DIONYSUS, υπό το πλαίσιο Prima Nexus. Πιο συγκεκριμένα το έργο Dionysus προτείνει μια δυναμική συστημική προσέγγιση προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες σε συνδυασμό με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδιωτικών και δημοσίων συμφερόντων, να συν-σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν στρατηγικές προσαρμογής που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του νερού, των τροφίμων και των οικοσυστημάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χώρες της Μεσσογείου, ενώ οι περιοχές μελέτης έχουν επιλεχθεί με τα παρακάτω δύο κριτήρια:
Α) Την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που αποτελούν ορόσημο για την περιοχή και τη χώρα τους.

Β) Την ύπαρξη προβλήματος σπατάλης φυσικών πόρων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από συλλογικές προσπάθειες και χρήση νέων τεχνολογιών.

Για την ελληνική επικράτεια έχει επιλεγεί η περιοχή της Καρδίτσας, και ειδικότερα έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με τον Τ.Ο.Ε.Β Ταυρωπού Καρδίτσας με πρόεδρο τον κ.Μαρκινό Αθανάσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η σπατάλη του αρδευτικού νερού στην καλλιέργεια βάμβακος. Ο Τ.Ο.Ε.Β Ταυρωπού Καρδίτσας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων στη χώρα μας, ο οποίος αρδεύει 114.750 χιλιάδες στρέμματα σε μια περιοχή περιμέτρου 160 χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από την πόλη της Καρδίτσας.

Αντίστοιχες περιοχές έχουν επιλεγεί στην Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ιταλία ενώ επαναληπτικά πειράματα για την αξιολόγηση της προσαρμοστικότητας των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθούν στην Αλγερία, την Τυνησία και την Τουρκία.

Τέλος, μέσα από την παρούσα δημοσίευση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του  Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Montpellier της Γαλλίας και συντονιστή του προγράμματος Δρ. Γεώργιο Κλεφτοδήμο για την αξιέπαινη προσπάθεια του για την κατάθεση της παρούσας πρότασης αλλά και τη συνεχή του στήριξη ως προς το εργαστήριο μας.