Σχετικά με εμάς

Το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί η εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών, εργαστηριακών και ερευνητικών αναγκών στα γνωστικά αντικείμενα της Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς. 

Πιο συγκεκριμένα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας χρήσης των εισροών οποιουδήποτε δεδομένου συστήματος είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Ακολουθώντας τους στόχους της Κοινής  Αγροτικής Πολιτικής (2023-2027), η διαδικασία βελτιστοποίησης ενσωματώνει περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις εκτός από την οικονομική. Έχει επίσης συνεισφέρει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών μονάδων λήψης αποφάσεων σε πολυετές πάνελ, καθώς και στην πρόταση συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής για κάθε μελέτη περίπτωσης.

Η αξιολόγηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών δίνει έμφαση στη διευκρίνιση των στάσεων πριν από την τελική επιλογή των καταναλωτών. Μέσω της διεξαγωγής επιτόπιων ερευνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μπορεί να συλλεχθεί ένα σύνολο διαφορετικών μεταβλητών που οδηγούν στη δημιουργία παραγόντων που επηρεάζουν τις επιλογές των καταναλωτών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να παρέχονται κάθε φορά συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές με βάση το προϊόν που ενδιαφέρει, διασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των καταναλωτών. Οι ληφθέντες παράγοντες σχετίζονται επίσης με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος προκειμένου να δημιουργηθούν συγκεκριμένες ομάδες-στόχοι. Τέλος, η αξιολόγηση της προθυμίας πληρωμής διευκρινίζει το κίνητρο των καταναλωτών να πληρώσουν ένα επιπλέον ποσό τιμής προκειμένου να αποκτήσουν ένα προϊόν με υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά.